Strona: Sprawozdanie z Konferencji Szkoleniowej Hodowców Bydła w Rymanowie / Zakład Informatyki w Zarządzaniu

Sprawozdanie z Konferencji Szkoleniowej Hodowców Bydła w Rymanowie

2018-03-19
, red.  Łukasz Kulig

Konferencja Szkoleniowa Hodowców Bydła w Rymanowie

 

W mroźny dzień 1 marca 2018 roku odbyła się III już Konferencja Szkoleniowa Hodowców Bydła w Rymanowie. Tradycyjnie głównym organizatorem Konferencji było Stowarzyszenie Rolników „Ostoja” w Nagórzanach. W tym roku Konferencję współorganizowali: CenterGen Sp. z o.o. i PRO-MARK, a wsparcia finansowego udzielili: Schaumann Polska Spółka z o.o. (sponsor główny), DSM Nutritional Products Sp. z o.o., Central Farma Sp. z o.o. i CenterGen Sp. z o.o. Miejscem Konferencji był gościnny Zajazd „Jaś Wędrowniczek”.

Przytoczone przez moderatorkę wiadomości, że pierwszymi informatykami byli praludzie, którzy aby policzyć swoje zwierzęta nacinali karby na gałązkach drzew oraz, że pierwszym narzędziem informatycznym były tabliczki do liczenia zbudowane w Babilonii około 3000 lat przed nasza erą, a dziś wkraczamy w erę sztucznej inteligencji wprowadziły do wykładu pt. „Nowoczesne technologie informatyczne wspierające produkcję bydła”. Swoją wiedzę w interesującej oprawie wizualnej przekazał Pan Profesor Krzysztof Tereszkiewicz z Politechniki Rzeszowskiej. Tematyka wykładu obejmowała: stan informatyzacji rolnictwa w Polsce, rodzaje i klasyfikację systemów informatycznych wspierających rolnictwo, przykłady rozwiązań informatycznych w produkcji bydła (systemy identyfikacji i monitoringu), propozycje badań i współpracy z hodowcami i instytucjami oraz przyszłość informatyzacji. Ciekawa formuła wykładu, a mianowicie stawianie pytania zagadki typu „Jak żyje krowa?”, czy „Gdzie  jest krowa?” i odpowiedź w praktycznych przykładach nie pozostawiły złudzeń, że informatyzacja chowu i hodowli bydła to inwestycja o bezcennych korzyściach. Zdaniem Pana Profesora Krzysztofa Tereszkiewicza kierunki rozwoju oprogramowania dla rolników obejmą: aplikacje online, dostęp przez urządzenia mobilne, integrację z urządzeniami w gospodarstwie, internet rzeczy, aplikacje w chmurze, web2 i sieci społecznościowe. Odnosząc się do wykładu prowadząca Konferencję wypowiedziała żartobliwe zdanie „Czekać tylko kiedy hodowca i jego krowy zaczną wymieniać esemesy”.

W czasie Konferencji uczestnicy delektowali się  znakomitymi serami z gospodarstw: Stanisławy i Daniela Brysiów z Korczyny, Janiny i Tadeusza Łonyszynów z Wujskiego, Daniela Bruka z Puław, Zenona Sydorczaka z Łukowego, Katarzyny i Włodzimierza Milaszów z Wisłoka Wielkiego, Beaty i Władysława Misiurów ze Średnie Wielkie oraz Justyny i Zdzisława Serwońskich z Nagórzan. Różnorodność serów (podpuszczkowe, wędzone, twarde, dojrzewające) i unikatowe ich smak i zapach szybko zostawiły podkładowe deski puste. Kto jeszcze nie jadł takich serów niech już dzisiaj szuka producentów, a doświadczy co dobre i co warto jeść.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję