Strona: Laboratorium instrumentalnej analizy jakości żywności / Zakład Informatyki w Zarządzaniu

Laboratorium instrumentalnej analizy jakości żywności

2013-12-18
, red.  Łukasz Kulig

W roku akademickim 2013/2014 pod opieka Zakładu Informatyki w Zarządzaniu powstało nowe laboratorium z zapleczem badawczym do analizy jakości, wartości odżywczej i składu produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Nowe laboratorium daje bardzo duże możliwości badawcze dzięki aparatom najwyższej jakości i doskonałym parametrom tych aparatów np. refraktometr, analizator mleka, czy ekstraktor do analizy zawartości tłuszczu w mięsie.

Dzięki aparaturze do oznaczania zawartości tłuszczu, mięsności, pH, i innych typowych cech w produktach mięsnych, będzie możliwa dokładna ocena jego jakości i składu chemicznego. Zakres badań będzie bardzo szeroki począwszy od najprostszej analizie pH skończywszy na badaniu zawartości żelaza w mięsie.

www.labfood.portal.prz.edu.pl

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję