W dniu 22 maja 2015 r. prof. dr hab. inż. Krzysztof Tereszkiewicz oraz dr inż. Dariusz Kusz wzięli udział w konferencji nt. „Innowacyjność jako czynnik rozwoju obszarów wiejskich” zorganizowanej przez PODR w Boguchwale. Prof. dr hab. inż. Krzysztof wygłosił referat nt. „Kryteria oceny poziomu innowacyjności w przetwórstwie produktów rolnych pochodzenia zwierzęcego”. W referacie poruszono zagadnienia związane z innowacyjnością przemysłu spożywczego, a zwłaszcza produkcji, przetwórstwa i konserwowania mięsa. Zaproponowano też parametry oceny poziomu innowacyjności podmiotów gospodarczych funkcjonujących w omawianej branży. W referacie dra inż. Dariusza Kusza nt. „Egzogeniczne i endogeniczne uwarunkowania innowacyjności w agrobiznesie” zwrócono szczególną uwagę na konieczność wdrażania innowacji w rolnictwie wynikającej z tzw. kieratu technologicznego oraz na skutki i efekty wdrażanych innowacji dla konsumentów żywności gospodarstw rolniczych oraz pozostałych ogniw agrobiznesu. Tematyka poruszana w zaprezentowanych referatach spotkała się z dużym zainteresowanie uczestników konferencji, wśród których obecni byli liczni przedstawiciele przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego, rolnicy oraz doradcy rolni.
X